onsdag 15 april 2009

Visby - tips på billig, nyttig, lokal och fair vårmat
I en backe, i ett buskage, nära mig växer en mängd goda saker. Här på Gotland ramslök, jag har spanat in en och annan nässla och i Jönköping frodades kirskålen. Det är bara att gå loss!

Ramslök
Smakrik och kraftfull bladlök som växer på en mängd ställen på Gotland. Riktigt god! Passar bra i wok, i sallader, istället för purjolök.
http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/allia/alliu/alliurs.html

Nässlor
Plocka unga skott. Gör en nässelsoppa, recept finns i många old-school kokböcker. Fantastiskt gott särskilt om en kryddar med timjan eller rosmarin. Massor av järn.
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/urtica/urtic/welcome.html

Kirskål
Prova att göra en paj med kirskål. Precis som nässlor växer den på många oönskade ställen. Mängder i trädgårdar och parker. Kolla under några buskar eller i perennplanteringar tex. I Jönköping växer den i drivor i Dunkehallaravinen. Låter kanske hur präktigt och hälsokostigt som helst, but i promise, det är grymt gott med kirskål! Go for it!
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/apia/aegop/aegopod.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar