lördag 10 oktober 2009

Visby - yogiskt ätande
Här skulle det egentligen vara en bild på ostbågar. Men grönkål är också gott!
Går en yoga och matkurs i helgen på Lila Shala i Visby. Ett yogapass om dagen och på det lite soppa eller grötfrukost och dagens föreläsning var en introduktion till ayurveda. Ett citat från dagen är: Om det västerländska förhållandet till mat handlar om att få till den perfekta måltiden så handlar ayurveda om att få till den perfekta matsmältningen. Påminner mig om en seriestrip av Lena Ackebo från 90talet eller rent av 80-talet. Anyway. Det var intressant. Jag har ofta känt mig skeptisk till traditionen att dela in människor i typer och därför förhållt mig avvaktande till ayurveda. Som det framställdes idag av Sara Granström Torsson är utgångspunkten snarare att allt omkring oss påverkar vår konstitution. Låter nästan som konstruktivism tycker jag! Mycket mer aptitligt. Dessutom handlar det om att få balans i tillvaron (och matsmältningen) så att inte ens person kantrar för mycket åt nåt håll, så att man far illa. Balans föreställde jag mig länge som absolut jämvikt och att målet var att vara i jämvikt hela tiden. Nu tänker jag det mer är som att stå på en balansträningsskiva med en rundad botten. Det handlar istället om små förflyttningar ständigt, men att det är rätt gott att slippa de största svängningarna.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ayurveda

Inga kommentarer: